- Een groeiend aantal Nederlandse boeren die stoppen met hun bedrijf, verkoopt bij opbod tractoren en andere bedrijfsmachines, blijkt uit cijfers van veilinghuis Troostwijk Auctions.
- De forse stijging heeft te maken met toenemende onzekerheid voor agrarische ondernemers, hoort het bedrijf van klanten.
- Afhakende agrariërs zijn volgens Troostwijk jonger dan voorheen.
- Lees ook: Brussel doet handreiking om acuut probleem met Nederlands mestoverschot te vermijden: voorstellen om dierlijke mest te recyclen tot kunstmest
Eenmaal, andermaal, en weer zijn de bedrijfsmachines van een Nederlandse agrarische ondernemer bij opbod verkocht. Digitaal veilinghuis Troostwijk Auctions regelt het steeds vaker voor boeren die ermee stoppen – een symptoom van de groeiende onzekerheden waar agrarische ondernemers in Nederland mee te maken hebben.
In 2023 hield Troostwijk 189 online veilingen van agrarische bedrijfsmachines als tractoren, een groei van 93 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Meer dan 57.000 kavels gingen daarbij onder de hamer, meldt het bedrijf woensdag in een persbericht. Daarop kwamen ruim 857.000 biedingen uit maar liefst 175 landen binnen.
Ook de opbrengsten liepen in 2023 fors op, meldt Troostwijk. Bij elkaar brachten de geveilde bedrijfsmachines 42,2 miljoen euro op, van kopers die vooral afkomstig zijn uit andere Europese landen. In 2022 lag dat bedrag op 25 miljoen euro. Het aantal Nederlandse ondernemers dat bedrijfsmiddelen liet veilen steeg met 17 procent.
De groei heeft te maken met toenemende onzekerheid voor agrarische ondernemers, stelt Troostwijk vast op basis van gesprekken met klanten. Nederlandse boeren stappen uit de sector wegens obstakels waarmee ze geconfronteerd worden, waaronder stijgende grondstofprijzen, klimatologische uitdagingen, regels rond stikstof en waterkwaliteit en krimpende marges.
"Een groeiende groep agrarisch ondernemers realiseert zich dat door hun bedrijf te verkopen, zij hun lot in eigen handen nemen", zegt Stef Hooijman, Accountmanager Agrarisch bij Troostwijk Auctions. "In de gesprekken met onze klanten merk ik dat de onzekerheid groot is en een toenemend aantal agrariërs weinig perspectief ziet."
Jonge boeren haken sneller af en verkopen tractoren en andere landbouwmachines
Afhakers zijn bovendien veelal jonger dan voorheen, ziet Hooijman. "Wanneer ik tien jaar geleden bijvoorbeeld een loonbedrijf veilde, was een ondernemer vaak zestig plus, zonder opvolger. Vandaag de dag zijn het ondernemers van veertig plus die zich afvragen of er nog wel toekomst in de agrarische markt zit of twijfelen of ze het werk de komende twintig jaar willen blijven doen."
Agrarisch ondernemer Johan van Weert bevestigt dat beeld. De 52-jarige veehouder heeft na 26 jaar zijn loonbedrijf gesloten. "De markt voor veehouders krimpt gestaag en steeds meer boeren stoppen daarom met hun bedrijf", zegt hij in het persbericht van Troostwijk. "Na jaren in deze sector te hebben gewerkt, heb ik om deze reden besloten te stoppen met mijn bedrijf. Ik zag onvoldoende perspectief om dit nog jaren vol te houden."
Bij de veilingen van agrarische bedrijfsmachines zijn vooral tractoren in trek, meldt Troostwijk. In 2023 werden binnen dat segment 3.444 kavels aangeboden, van banden en velgen tot 4-Wheel Drive tractoren en oldtimers. De meeste kopers komen uit Europa, met name uit België, Polen, Duitsland en Roemenië.
"Tractoren zijn echte aandachtstrekkers binnen de agrarische veilingen, zowel de oldtimer-tractoren, die vooral populair zijn onder liefhebbers, als de trekkers die direct uit het werk komen", zegt Hooijman.